Çatı Ustası
Çatınız büyük bir fırtınadan sonra hasar görmüşse veya sadece yaşını gösteriyorsa, çatı onarımının zamanı gelmiştir. Dikkate alınması gereken birkaç nokta var çünkü çatı, evinizin en önemli bölümlerinden biridir. Çatı ustası yılların deneyimine sahip özel eğitim almış kişilerdir. Çatınızdaki hasarları, su sızıntısı dinamiklerini pratik olarak anlar ve bunları onarır. Ayrıca gizli, rahatsız edici noktaları bulur ve herhangi bir dolaylı hasar oluşmadan önce bunları onarır. Çatı ustası sadece çatıyı kontrol etmekle kalmıyor, aynı zamanda tüm bağlantıları, basamak sistemleri veya kar koruyucuları gibi güvenlik cihazlarını ve gerekirse çatıya kurulan güneş sistemini kontrol ediyor.
Çatı Ustasının Görevleri
- Çatı hakkında keşif yapmak,
- Günlük iş planı ve iş organizasyonu yapmak,
- Ahşap çatı planını ölçekli olarak ölçeklendirmek,
- Çatı karkası (üst ve eğimli sırt, kirişler, dikmeler, takozlar ve yastık kasaları, aşık vb.)elemanları hazırlamak,
- Döşeme tahtası altında çakmak,
- Kirişlerdeki tahtaları çakmak,
- Karo altındaki yalıtım,
- Tahta, sırt fayanslarının döşenmesi,
- Çivilerin bağlanması (çivileme veya vidalama)harç işlemleri yapmak,
- Çatı odun, çatı kiremitleri, izolasyon vb. elemanların bakım ve onarımını yapmak,
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymak.
Çatınızı hasar veya aşınma açısından ya da yeni bir mülk satın almadan önce çatınızı incelemek için bir çatı ustasına mı ihtiyacınız var?
Bir çatı incelemesine ihtiyaç duyabileceğiniz birkaç durum vardır, bu nedenle kaya gibi sağlam bir inceleme için güvenilir bir kaynağa sahip olmak önemlidir. Denetim sırasında sorunlu noktaları ve potansiyel olarak savunmasız alanları görmeyi istemekten çekinmeyin. En yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
- Gevşek, kırık veya eksik çatı kaplama malzemesi
- Kabarık, kıvrılmış zona veya fayans
- Yağmur oluklarında şıngıl granülleri
- Yanlış klima veya bataklık soğutucu kurulumu
- Kirişler arasında veya sırtların yakınında sarkma
- Sırt ve kalça çizgilerinin yakınında kırık veya gevşek zona
- Evin çatı ile buluştuğu yerde paslı metal
- Gevşek, eksik veya aşınmış yanıp sönme
- Çatının nefes almasını sağlamak için uygun havalandırma
- Havalandırma borularının yakınında çöküntüler, tıkalı drenajlar veya flaşta su birikmesine neden olan ayrılıklar
Çatı Ustası Ne Zaman Gereklidir?
Fırtınalar, çatınızda ufaktan ciddi hasara neden olabilir . Evinizin enerji tasarruflu bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için bunu derhal düzeltmelisiniz. Bununla birlikte, küçük ve göze çarpmayan hasar bile ertelenmemeli, hemen müdahale edilmelidir. Çatı hasarının ciddiyeti ne olursa olsun, hemen tepki vermelisiniz. Çünkü kolayca aşınan bir çatı bile önemli hasara neden olabilir. Çatıdaki küçük sızıntılar bile duvarlara nem çekebilir ve sonrasında onarımları zorlaştırabilir. Çatı yapısı çürüyebilir ve çatlayabilir, bu da pahalı sonuçlara yol açar. Bu nedenle, hasarın onarılma hızına dikkat edin. Çatının en dış tabakası olan örtü, genellikle tüm yıl boyunca her türlü havaya maruz kalan taş veya tuğlalardan oluşur.
Çatıdaki bir alanı belirlemek genellikle çok kolaydır, ancak bazen sorun her zaman açık değildir. Hasarınız çatınızın dışındaysa, sorunlu alanı tespit etmek için deneyimli bir çatı ustasının eğitimli gözü gerekir. Çatıda hasar olabileceğini düşünüyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken birkaç nokta:
1- Çatınızda veya Tavanınızda Sızıntı Varsa
İlk ve en önemli neden, çatıdaki birleşim yerlerinden kaynaklanan sızıntılardır. Eğimli bir çatı ise, derzlerde ve kavşaklarda şans vardır. Kiremitlerin kırılmasının sebeplerinden biri de basit aşınmalardır. Aşınma ve yıpranmaya ek olarak, sert hava koşulları karoların parçalanmasına neden olabilir. Düz çatı ise, sızıntı olasılığı kötü işçilikten veya betondaki soğuk derzlerden kaynaklanmaktadır.
2- Uzun Süre Çatı Onarımı Yapılmamışsa
Çatılar diğer Polikarbonat malzemelerden yapılmış Asbest Çimento Levha’dan oluşuyorsa, rüzgar nedeniyle derzlerin gevşemesi olası sızıntılardan kaynaklanmaktadır. Ayrıca bazen bağlantı vidaları gevşeyerek delikleri daha büyük hale getirerek sızıntılara neden olur. Diğer bir neden ise, eğer hasarlı kiremitlerin bakımı yapılmazsa, suyun bir çatıya sızması ve nihayetinde kiremitlerin altında biriken suyun kirişlere, tavanlara ve bir eve sızmasıdır. Kırık, gevşek, eksik veya su ile doldurulmuş fayanslar büyük miktarda hasara neden olabilir. Suyun uzun bir süre çatı kiremitlerine nüfuz etmesine izin verilirse, bir evin yapısı hasar görebilir. Gereksiz su hasarını önlemek için kiremitlerin düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, hasar görmüş karolar hızlı bir şekilde değiştirilmelidir.